VIVAMAR je bila edina nevladna organizacija v Sloveniji,

aktivna v zvezi z odpravo prakse rezanja plavuti morskim psom znotraj držav EU.

Ta pomemben projekt se je izvajal pod okriljem mednarodnega združenja za morske pse Shark Alliance.

  Spinydogfish_web photo credit by Shark Alliance

 

Številna plenarna zasedanja EU parlamenta in strateška srečanja v Bruslju, v okviru Shark Alliance,

BRU Shark Alliance 2

so končno prinesla težko pričakovano odločitev o zaprtju vrzeli o prepovedi prakse rezanja plavuti morskim psom v EU (to je praksa rezanja plavuti morskim psom in zavrženje živega telesa nazaj v morje).

eu_300 photo credit by Shark Alliance
 
 

Ohranjanje morskih psov je v interesu prenekaterih državljanov/organizacij/klubov tudi v Sloveniji, kljub temu, da morskih psov v našem morju ni veliko in se ta praksa, vsaj kolikor smo sledili, ni izvajala.

482486

 

V tej aktivnosti je šlo za širši pristop ohranitve (Shark Conservation_ Recent Progress and Priorities for Action) teh ključnih končnih plenilcev v vodah EU in za glasovanje / opredelitev Slovenije kot polnopravne članice glede te problematike.

V Sloveniji smo lahko ponosni, da so vsi naši evropski poslanci, stoodstotno glasovali proti tej škodljivi praksi. Vivamar je pri tem odigral pomembno vlogo, saj je pred tem izvedel osveščanje širše publike kot tudi vseh slovenskih evropskih poslancev in jim nepristransko prikazal pomen sprejema predloga Parlamenta Evropske komisije za krepitev obstoječe krhke omenjene uredbe. Šlo je za zahtevo brez izjeme – za celovito odpravo odstranjevanja plavuti morskim psom na krovu plovil.

shark_fins photo credit by Shark Alliance

 

ter, da se morski psi iztovorijo z naravno pritrjenimi plavutmi. Okoljevarstveniki, znanstveniki in naraščajoče število mednarodnih organizacij in držav po vsem svetu so se strinjali, da je taka metoda najlažji in najbolj učinkovit način za uveljavitev prepovedi rezanja plavuti. Skrajni čas je bil, da je tudi EU sprejela najboljšo prakso za preprečevanje potratnega rezanja plavuti morskim psom, saj je v tej odločitvi zaostajala celo za južno Ameriko! V ta namen je društvo Vivamar prijazno pozvalo evropske poslance, da se je z njihovo pomočjo zagotovilo, da je Parlament jasno podprl EU politiko “plavuti, naravno pritrjene”, brez izjem.

Po uspešnem izidu glasovanja se je predsednica društva Vivamar, mag. Darja Ribarič, osebno zahvalila za odkrito podporo takrat aktualnemu ministru za kmetijstvo in okolje, g. Francu Bogoviču.

Več o celotni 6 let trajajoči kampanji  lahko preberete na Shark Alliance/Story.