Kit grbavec v slovenskem morju

1. marec 2009
Že v sredini preteklega meseca se je v slovenskem morju pojavil kit grbavec (Megaptera novaeangliae, Borowski 1781), kar je za to območje prva obeležba.  Kiti grbavci ne živijo niti v Sredozemskem morju, saj so o njih od leta 1885 skupaj poročali le petkrat. Po večini je šlo za neodrasle živali, razen morda v primeru leta 1986 (pred Balearskimi otoki), ko starosti niti niso določili. Zadnji podatek o prisotnosti kakega osebka te vrste v Mediteranu je iz leta 2001, ko so zabeležili neodraslo žival v zahodnem Egejskem morju.  Že dva tedna torej veličastna žival, ki je sicer v dobrem kondicijskem stanju in (zaenkrat) ne kaže nenavadnega vedenja ali bolezenskih znakov, »kroži« v našem domačem akvatoriju. Sicer kit kaže normalno vedenje, je pa res, da ga VES dan obkrožajo plovila. Občasno izmenjuje zrak hitreje kot je to značilno za čisto sproščeno plavanje, pa vendar ne kaže zmedenosti ali strahu. Zanimivo, hkrati pa nenavadno je bilo, da kljub začetni oddaljenosti plovil, ki sicer ni bila na priporočenih 100 m, se je kit dobesedno vsakemu plovilu  približal na nekaj metrov. Popolnoma enako je to izvedel čez nekaj ur, ko je bila druga, nova kombinacija plovil. Izvedli smo časovno ločeno opazovanje, da ga ne bi ves čas motili. Tako vedenje ni dalo misliti na izključno radovednost živali, ki je hkrati tudi precej inteligentna. Problem s plovili je bil tudi ta, da sta se pri umiku enega plovila pojavila dva ali pa celo tri nova plovila. Res je kit atrakcija, pa vendar naj ne bi postalo to vsesplošno »ljudsko rajanje«. Zavedati se moramo, da ga s vojo prisotnostjo in nenehnim brenčanjem motorjev lahko vznemirimo.  Že vsak od nas bi postal nemiren ali nervozen, če bi kdo nenehno drezal v nas. Tudi tisti, ki so izkoristili priložnost za hiter in enostaven zaslužek in imajo morda dovoljenje za opazovanje kita, se preveč približajo živali in se včasih postavijo na pot, ki prečka smer kitovega gibanja. Občasno se je zgodilo, da so plovila dobesedno obkrožila mesto, kjer je bil kit. Torej so ga nekako (pri-)silila v to, da se je potopil.
Ministrstvo za okolje in prostor (MOP) je podalo opozorilo kako ravnati na morju v bližini kita – http://www.mop.gov.si/si/splosno/cns/novica/article/1994/6830/1140510312/ ter ko smo opazili, da pomorski policisti vsake toliko časa opozarjajo ljudi na plovilih, kakšna je najmanjša dovoljena oddaljenost od kita ipd. Kit je lahko že utrujen od nenehnega zvočnega obremenjevanja.
Preverite, kako se pravilno pluje v pristotnosti delfinov in kitov tule >>https://vivamar.org/delovanje/osvescanje-pravila-voznje/